вторник, 11 август 2009 г.

Амин Маалуф - Кръстоносните походи през погледа на арабите


Брилянтен повествовател, въпреки негативното мнение на един от добрите български арабисти, споделено преди години с мен, за качествата на ливанеца, аз спокойно обявявам Амин Маалуф за висока литература. Първата негова книга която прочетох с удоволствие беше „Странстванията на Валтасар”, но целта на този текст е да погледне на Амин Маалуф като на документалист.
Някой сравняват подготовката за написването на „Кръстоносните походи през погледа на арабите” с чудовищния труд положен от Фернан Бродел при подготовката на фундаменталната „Средиземно море и средиземноморския свят по времето на Филип II”. Не може, а и не трябва да се прави сравнение между двамата, но за Маалуф сигурно е доста ласкателно да го сравняват с Бродел. Наистина, преглеждането на толкова много архивни единици, преценяването на достоверността и тежестта им пред други вече разгледани е сериозен труд. Десетки каталози с документи и справянето с бюрократични спънки за достигане до документите не са го изплашили и той свършва цялата трудна работа, за да види бял свят тази вълшебна хроника. Естествено, трябва да се спомене, че книгата не е строго научен труд.
Няма да цитирам източниците, които е ползвал, когато прочетете книгата сами ще ги видите. Ето какво казва той самия в началото на краткия предговор – „Тази книга се роди от една проста идея – да се разкаже историята на кръстоносните походи така както е била видяна, преживяна и предадена от „другия лагер” т.е от арабска страна.”
Повествованието започва с първия сблъсък през 1096 година между седемнадесет годишния турски султан Килидж Арслан и армията на франджите и завършва с превземането на Акра на 17 юни 1291 година, от мюсюлманската армия на Халил, точно век след като града е бел завладян от кръстоносците. Епилога на книгата също кара човек да се замисли за много неща.
Няма да навлизам в подробности по отношение на текста, за да не ви развалям удоволствието от четенето, стига да решите да прочетете книгата разбира се. Смятам обаче, че ще я прочетете. Нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.