сряда, 5 август 2009 г.

Хирошима forever


Утре се навършват 64 години от първата в света бомбардировка с атомно оръжие. Не трябва с лека ръка да се отхвърля целесъобразността на решението за този акт, нито за повторението му в Нагасаки на 9 август същата година. Истината е, че решението е било надлежно обосновано от военна гледна точка и въпреки това не значи, че то е взетото лесно. Изключително глупаво, докато говорим за атомните бомбардировки в Япония, би било да си позволим да се изказваме с обичайния си висок морален патос. Наистина би било глупаво. Времето е било такова, още повече представете си само за момента, дори и бегло, какво се е случило в предходните активни военни години толкова близо до нас. Бомбардировките изиграват своята роля за окончателното приключване на Втората световна война.
След прекратяването на бойните действия в Европа през пролетта на 1945 остава само ефективната и твърде упорита съпротива на Япония. Истината е, че Америка е изморена от войната. Войниците започват да се деморализират, а на мястото на нацистите, като противници на САЩ на глобалната сцена все повече започват да се очертават съветските комунисти. Войната в Азия трябва да приключи бързо и без да бъдат дадени твърде много жертви от американска страна. Тук трябва да спомена, въпреки, че японската пропаганда представя американците, като бесни зверове, които изнасилват, убиват, измъчват или просто осакатяват за удоволствие, ръководителите на американското политическо и военно командване всъщност се стремят да смекчат удара срещу поданиците на Империята. При конвенционално нахлуване и превземане на японската територия, което неминуемо е щяло да се случи, количеството на жертвите в крайна сметка е щяло да се изчислява на десетки милиони. Още повече последната военна доктрина на Япония е – Смърт на 100 000 000 японци в името на честта. Чест, която са загубили, но агитаторите убеждават японското общество в противното. Кой тогава щеше да поеме отговорността при положение, че е имало налично средство за предотвратяване на касапницата? Кой може да си позволи да плати тази жестока цена?
Друго важно нещо, което задължително трябва да се каже е че имперския режим е бил престъпен и затънал в кръв и на всяка цена е трябвало да бъде изметен от историческата сцена. Това, което японската пропаганда вменява, като желания на американските войници за насилие, всъщност се оказва само малка част от истинските грехове и зверства извършени от японските имперски войски в завладените територии на Империята в Азия. Където стъпва кракът на японски администратор или на японски военен местното население е подлагано на нечовешки репресии. Съществува огромен масив с документални свидетелства, които са твърде подробни и натуралистични. Трябва да се спомене и пълното информационно затъмнение от страна на пропагандата за това какво точно се случва в окупираните от японската армия територии.
Било е страшно. Понякога се чудя откъде нацистите и техните партньори, включвам и комунистите в числото на приятелите на Тристранния пакт, са черпели тази зловеща енергия и кога точно са изгубили човешкото в себе си?
Утре, за 64 – ти път, света ще съпреживява страданието на жертвите на атомната бомбардировка над Хирошима, но никога не трябва да се забравят действията които доведоха до това страдание. Защото не трябва да се забравя и страданието на едни други жертви, заради които американците заслужено наказаха високомерните японски военнопрестъпници.
Положете бяло цвете и помнете.


AUSGEBOMT

Хирошма

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.